15 септември 2013,
 Off

Термопанелите са структурни строителни елементи, направени от два формовани листа ламарина, между които има вложена изолация. От тази специфика на направата им произлиза наименованието сандвич панели, което все повече се налага.

„Фригопан“ ООД предлага термопанели на гръцките фирми KAMARIDIS GLOBAL WIRE SA и MOT Panels, както и панели собствено производство. Термопанелите от продуктовия каталог на фирмата са с изолационен пълнеж от пенополиуретан, минерална вата или стиропор. А в зависимост от конструктивното им приложение предлаганите от „Фригопан“ панели биват два основни вида:

1. Покривни термопанели – проектирани специално за изграждане на покриви панели. В зависимост от типа на постройката има възможност за избор между термопанели с трапецовидни гънки на ламарината и покривни панели, имитиращи керемиди.

Освен класическите покривни термопанели с термоизолационна сърцевина „Фригопан“ предлага и прозрачни поликарбонатни покривни термопанели с чудесни изолационни качества и светлинна пропускливост.

2. Стенни термопанели – предназначени за облицоване на странични стени, изграждане на вътрешни стени и окачени тавани. Има два варианта на монтаж на панелните елементи: чрез странично допирно фиксиране или вътрешно фиксиране към конструкцията на сградата.

Най-често изтъкваната причина, поради която термопанелите са предпочитан вариант при изграждането на големи постройки от типа на складове, производствени и индустриални сгради, супермаркети и промишлени халета, е краткият срок на строеж. Причината се крие в това, че не е нужно осигуряване на техническо време за втвърдяване и изсъхване на строителните материали, използвани при класическото монолитно строителство. Като допълнение сградата придобива напълно завършен вид веднага след сглобяването на конструкцията. Няма нужда от външно измазване с естетическа цел.

Използването на термопанели в строителството значително олекотява конструкцията на строежа. Като следствие основите на постройката се съобразяват с тази специфика и отново се спестява финансов ресурс.

Друго качество на термопанелите е високото ниво на топлоизолация. Построената от термопанели сграда е в пъти по-топла от аналогични здания, изградени от тухли или бетонни панели. Което намалява значително разходите по отопление. Това е предимство от изключителна важност за големите промишлени постройки, в които е нужно да се поддържа постоянна температура. Поради отличните си топлоизолационни качества термопанелите се използват и за направата на хладилни помещения.

Външната част на термопанелите  е изработена от поцинкована стомана с антикорозионно покритие,  грунд и полимерно покритие, което осигурява ниско ниво на абсорбация на вода. Благодарение на това в сградите, построени от термопанели, се поддържа нормално ниво на влажност и се елиминира появата на мухъл и плесени. Ето защо термопанелите са изключително подходящи за изграждането на помещения, в които се произвеждат, складират, разфасоват или продават хранителни продукти.

Друга важна отличителна черта на термопанелите е високата степен на пожароустойчивост.  В зависимост от предназначението на сградата има възможност за избор между различен изолационен материал, вложен в сърцевината на панелите. Например сгради, в които се произвеждат или складират взривоопасни материали и продукти, е добре да се изграждат от негорими строителни елементи, каквито са термопанелите с минерална вата. Пенополиуретановите термопанели пък гарантират високо ниво на пожароустойчивост и предлагат по-голяма сигурност за работниците и продукцията при евентуални инциденти.