23 септември 2013,
 Off

Приложение на сандвич панелите

Сандвич панелите се използват като екстериорни строителни елементи, съоръжения за оформяне на вътрешното пространство, облицовъчен материал, както и за изграждане на хладилни камери. Принципът на строителство със сандвич панели изисква метална конструкция, която изгражда нещо като скелет на сградата. И ако след построяването на цялото здание, се наложи преустройство на някое от помещенията в него, деконструкцията на панелите с цел преорганизиране на пространството е бълзо и лесно. Сандвич панелите са незаменими в реконструирането на постройки. И най-важното ниското им тегло позволява да се се намалят разходите по изграждането на строително работно скеле и да се спести от скъпо оборудване за повдигане на тежки строителни материали.

Предимства на употребата на сандвич панели в строителството

* Използването на сандвич панели в изграждането на обекти изисква по-малък финансов ресурс, което означава, че инвестицията по-бързо се възснановява.

* Добра топлоизолация. Сградата, направена от сандвич панели, е много по-топла от аналогична постройка, изградена от тухли или бетон. Тоест значително намаляват и разходите за отопление на помещенията. Това е голямо предимство за големите промишлени помещения, в които е нужно да се поддържа постоянна температура.

* Бързи темпове на строителство. Няколко седмици са напълно реалистичен срок на изработка на сандвич панелите и монтирането им. В зависимост от проекта на сградата срокът може да варира. Но със сигурност строежът няма да се проточи повече от месец-два.

* Натоварването върху фундамента на сградата е многократно намалено. Дава възможност да се спестят разходи по подземни геологически проучвания и да се редуцират основите, които често стават дори излишни.

* Строителство през всички сезони на годината. Възможно е да се строи в много студено и много топло време. Метеорологичните условия не влияят на качеството на строеж.

* Сандвич панелите са по-лесни за транспортиране, защото са по-леки от класическите строителни материали. Няма нужда от осигуряване на тонове тухли, цимент и пясък.

* Сандвич панелите са лесни за демонтиране. Ако е необходимо, сграда от сандвич панели може да бъде разглобена и транспортирани на друго място.

* Сградите, сглобени от сандвич панели с минерална вата, имат висока степен на огнеустойчивост.

* Ниска степен на влагоабсорбация. Обвивката на сандвич панелите е изработена от поцинкована стомана с антикорозионно покритие, грунд и полимерно покритие, което осигурява ниска водопоглъщаемост.

* Сандвич панелите са лесни за почистване. Това им качество ги прави подходящи за приложение в сгради от хранително-вкусоватя промишленост.

* Сандвич панелите не изискват каквато и да било екстериорна или интериорна довършителна дейност след сглобяването им. Богатата палитра от цветове, в които могат да се изработят панелите, дава възможност за сглобяване на добре изглеждащи модерни здания.

* Всички стени и ъгли на сградите, направени от сандвич панели са прави и гладки.